Salgótarján - Fülek Térségi Tehetségsegítő Tanács a tehetségekért NTP-TTM-MPA-12-008

Tanácsunk a Nemzeti Tehetség Program "A Tehetségsegítő Tanácsok nyári tevékenységének támogatása" című pályázati felhíváson nyert el támogatást, amely ismételten segített abban, hogy a szervezet céljai megvalósuljanak a térség tehetséggondozásnak elősegítésére. 

Célok:

- A helyi és térségi tehetséggondozók szakmai összefogásának a segítése;

- A tehetséges fiatalok közösségé való szerveződésének az elősegítése;

- A tanács működési feltételeinek a megteremtése;

- Tehetségazonosító program kidolgozása és megvalósítása;

- Tehetséghálózat bővítése, civil és önkormányzati szereplőkkel;

- Tehetségnap tartása tehetséges fiataloknak és tehetséggondozóknak;

Projektelemek:

A Tehetségsegítő Tanács bázisának felszerelése

A Tehetségsegítő Tanács munkájához nélkülözhetetlen iroda kialakítása megtörtént, amely alkalmas kiscsoportos, vagy 10-12 fős megbeszélések, tréningek tartására, illetve lehetőséget ad a képzések, tanácsadások megvalósítására. A tanács Salgótarján város központjában található, gyalogosan forgalmas helyen valósította meg bázisát. 

 

„Téged keresünk!”  - tehetségazonosító program, kidolgozása és megvalósítása

A projekt kidolgozott egy  tehetségazonosító módszertant, aminek segítségével tehetségek azonosíthatók humán és reál területen. Az program tematikája szakít a hagyományos frontális munkával, a gyermekek kisebb csoportokban, alkotóan tevékenykedve mutathatják ki képességeiket. A tevékenységek lehetőséget adnak a felismerésre, a gyors reagálásra, a gondolatok kibontakoztatására.

Tehetségfesztivál és Tehetségnap

 

 

A Salgótarján – Fülek Tehetségsegítő Tanács munkáját és hatókörét a pályázat keretében kiterjesztette a környékbeli falvakra, óvodákra. Balogh Judit, a Makkocska Óvoda vezetője az egyesület képviseletében Salgótarján és térségében egy fesztiválra szólította meg az óvodák vezetőit, óvodásaik közös bemutatkozására, és egy rajzpályázatot is meghirdetett „Mesefának Ezer Ága” címmel.

A fesztivált Ságújfalu polgármestere nyitotta meg, aki támogatásáról biztosította a további tehetséggondozó munkát. A fesztiválon tíz óvoda ifjú tehetségei mutatkoztak be, mesejátékkal, versekkel, énekekkel, népi tánccal. A résztvevők a Ságújfalui óvodásokon kívül: Vizslás, Nógrádmegyer, Sóshartyán, Karancsság, Piliny, Szécsényfelfalu, Kazár, Kishartyán, Etes óvodásai, akik jó hangulatúvá, vidámmá tették ezt a napot. A zsűri értékelte és értékes ajándékokkal díjazta a szebbnél szebb rajzokat, illetve azok készítőit. A délután folyamán az óvoda pedagógusok tapasztalatot cseréltek, előadásokat hallgattak meg a tehetséggondozás rejtelmeiről. Baloghné Ivády Éva tehetségfejlesztő tanár (a Tanács tagja) a tehetségazonosítás érdekes módját mutatta be, „Kíváncsi láda” címmel. Majd Andóné Angyal Mária a Salgótarjáni Összevont Óvoda intézményvezetője tehetséggondozási jó gyakorlatukat ismertette. Dudok Györgyné, tehetségfejlesztési szakértő, a Tanács titkára, a Tehetségpontok jelentőségéről beszélt, Gőz Gábor, szintén a Tanács tagja, a Tanács eddigi tevékenységét és céljait ismertette. A programon több környékbeli polgármesteri hivatal is képviselve volt. A kellemes napot a Havanna Sport Egyesület, valamint bohócok műsora, kézműves tevékenységek, arcfestés, vendéglátás tette még emlékezetesebbé.

Tehetség tanácsadás és fogadóóra

Tanácsunk Salgótarjánban az ALBA üzlet és irodaházban, a DIDAKTIKA Egyesület tanácstermében fogad pedagógusokat, szülőket, tehetséges gyermekeket, fiatalokat, havi rendszerességgel.